Grafika strony Owca Racka Śruboroga

Owca Racka Śruboroga (Ovis aries strepsiceros Hungaricus)

Występowanie
Pochodzą z Węgier, występują też licznie w Karpatach rumuńskich i na Słowacji. Nazwa sugeruje, że owce te przybyły do Węgier z Bałkanów, gdyż „racami” określano kiedyś Serbów.

Charakterystyka
Zwierzę hodowlane z rodziny wołowatych. Osiąga 60cm w kłębie i wagę do 50kg. Obie płci tej rasy są rogate i posiadają charakterystyczne kręcone wokół linii prostej rogi układające się w kształt litery V.  Owca ta może być użytkowana trojako – dostarcza dobrej jakości mięso, mleko i wełnę.

Rozmnażanie
Ciąża trwa około 150 dni. Na świat przychodzi jedno lub dwa młode.

Odżywianie
Żywią są głównie sianem i trawą, chętnie zjadają również zioła i młode pędy krzewów.

Ciekawostki
Rasa występuje w dwóch kolorach: kremowo-białym i czarnym. Jagnięta odmiany kremowej rodzą się z żółtawym do ciemnobrązowego runem, które staje się jaśniejsze w miarę wzrostu, podczas gdy ich nogi i głowa pozostają jasnobrązowe. Czarne jagnięta rodzą się zawsze z kruczoczarnym runem, którego końce siwieją w miarę starzenia się zwierzęcia, aż całe zewnętrzne runo owcy (z wyłączeniem szyi) stanie się szare w późniejszym wieku dorosłym.
Podczas 100-dniowego okresu laktacji owce rackie dają do 70 litrów mleka.





0