
Owca Kameruńska (Ovis aries)
Występowanie
Rasa pochodząca z zachodniej Afryki, głównie z Kamerunu i z Wybrzeża Kości Słoniowej. W Polsce owce kameruńskie można spotkać w ogrodach zoologicznych, w hodowli amatorskiej i gospodarstwach agroturystycznych.
Charakterystyka
Zwierzęta stadne, zaliczane do grupy owiec karłowatych. Dorosłe samice ważą 25-30 kg, a tryki do 40 kg. W kłębie dorastają do 55-60 cm. Mają umaszczenie brązowe podpalane lub czarne, spotykane są również osobniki z białymi plamami na sierści. Samce posiadają grube, średniej długości, czarne rogi oraz silnie owłosioną klatkę piersiową i szyję. Są wykorzystywane do produkcji dobrych gatunkowo skór oraz smacznego mięsa.
Rozmnażanie
Jest to rasa wcześnie dojrzewająca. Pierwsze wykoty obserwuje się już u rocznych maciorek, co oznacza, że dojrzałość płciową osiągają w wieku 7 miesięcy. Owce utrzymywane w naszej strefie klimatycznej stają się asezonalne i mogą dać nawet trzy mioty w ciągu 2 lat. Są to zwierzęta płodne, najczęściej rodzą się dwa jagnięta, choć trojaczki nie należą do rzadkości. Po urodzeniu młode do 3 miesięcy zostają przy matce.
Odżywianie
Podstawę żywienia stanowią siano i pastwisko. Chętnie zjadają również gałązki drzew i krzewów.
Ciekawostki
W organizmach owiec kameruńskich znajduje się kwas oratowy, który sprawia, że są one odporniejsze na choroby nowotworowe.
Nie wymagają strzyżenia, bo są to owce szerstne, bez runa.