
Osioł domowy (Equus asinus)
Występowanie
Osły domowe pochodzą od dzikiego osła afrykańskiego. Obecnie są rozpowszechnione na całym świecie.
Charakterystyka
Gatunek ssaka z rodziny koniowatych. Charakteryzuje się krępą budową cała, dużą głową i długimi uszami. Osiąga 90 – 120cm w kłębie i wagę od 180 - 225 kg. Zazwyczaj są maści szarej, ale zdarzają się również osły srokate i kare. Są utrzymywane w stadach. Osły wykorzystuje się najczęściej jako zwierzęta juczne, rzadziej jako wierzchowe lub pociągowe.
Rozmnażanie
Samice osiągają dojrzałość płciową w wieku 2 lat, natomiast samce w wieku 3-4 lat. Ruja trwa około 6-9 dni. Po 12 miesiącach ciąży na świat przychodzi zwykle jedno młode. Matki opiekują się potomstwem do ok. 6-9 miesiąca życia.
Odżywianie
Mają niewielkie wymagania pokarmowe. Żywią się głównie trawą i sianem. Chętnie zjadają również marchew, jabłka, gałązki drzew i krzewów.
Ciekawostki
Osły mogą krzyżować się z innymi koniowatymi, ale ich potomstwo przeważnie jest bezpłodne. Potomek ogiera osła z klaczą konia to muł, zaś klaczy osła i ogiera konia to osłomuł. Hodowcy dopuszczają do tego typu mieszanek przez wzgląd na dużą użytkowość tych zwierząt. Muły są bardziej wytrzymałe i silniejsze i ze względu na to ta krzyżówka jest bardziej popularna, osłomuły spotyka się rzadko.
W Serbii z mleka oślego produkowany jest najdroższy ser na świecie – pule. Jego wysoka cena wynika z unikatowych właściwości i ograniczonej dostępności.