Grafika strony Lama Andyjska

Lama Andyjska (lama glama)

Występowanie
Wywodzą się z Ameryki Południowej, hodowane głównie na andyjskich płaskowyżach w Boliwii, Peru i Argentynie.

Charakterystyka
Lamy należą do rodziny wielbłądowatych. Osiągają do 120cm w kłębie i wagę do 250kg. Mają smukłą budowę ciała, długa szyję i stosunkowo małą głowę. Żyją w grupach składających się z dominującego samca kilku samic i ich potomstwa.
W Andach wykorzystywane są głównie jako zwierzęta juczne. Hoduje się je również dla mięsa i wełny.

Rozmnażanie
Samice lam nie przechodzą rui, do wystąpienia owulacji zwykle niezbędna jest kopulacja. Ciąża trwa ok. 360 dni. Samica zwykle rodzi jedno młode o wadze ok. 10 kg. Matka opiekuje się młodym przez cztery miesiące. Samice osiągają dojrzałość płciową w wieku 12 miesięcy, samce – 3 lat. Żyją 25-30 lat.

Odżywianie
Żywią się głownie trawą, sianem i krzewami. Podobnie jak wiele zwierząt żyjących na obszarach suchych, większość wilgoci czerpią z pożywienia.

Ciekawostki
Lamy są wykorzystywane jako zwierzęta pasterskie. Ze względu na swoje agresywne zachowanie wobec psowatych lamy są szczególnie skuteczne w ochronie owiec przed kojotami. 
Potrafią pluć na odległość 3 metrów. Robią to gdy ustalają porządek w stadzie lub aby odeprzeć niechcianego zalotnika.





0