
Koza Anglonubijska (Capra aegagrus hircus)
Występowanie
Wyhodowane w Anglii poprzez skrzyżowanie kóz brytyjskich z kozłami pochodzenia afrykańskiego i indyjskiego. Obecnie popularne są również w Holandii, USA, Kanadzie, Australii, Nowej Zelandii, Niemczech i Belgii.
Charakterystyka
Jedna z największych i najcięższych ras kóz na świecie. Masa ciała kozła wynosi od 90 do 140 kg. Samica waży od 70 do 110 kg. Najbardziej charakterystyczną cechą rasy jest głowa - noszona wysoko, z wyraźnie zaznaczonym rzymskim nosem oraz szerokie, opadające i długie uszy. Są to zwierzęta stadne prowadzące dzienny tryb życia. Hodowane głownie dla mleka i mięsa.
Rozmnażanie
W wieku 8 miesięcy są już gotowe do rozrodu. Ruja występuje jesienią. Ciąża trwa od 145 do 151 dni. Samica rodzi zwykle dwa młode. Długość życia kóz anglonubijskich wynosi od 10 do 15 lat.
Odżywianie
Jedzą głównie trawę i siano. Chętnie zjadają również młode pędy krzewów, owoce i warzywa takie jak marchew, jabłka i kapusta.
Ciekawostki
Cechą wyróżniającą rasę anglonubijską jest fakt, iż ich gruczoły potowe nie wydzielają specyficznego dla gatunku zapachu. Dzięki temu mleko pod względem smakowym nie różni się od krowiego.
Koza wytwarza dziennie od 3,5-4 kg mleka, które ma wysoką zawartość białka i tłuszczu. Stąd też świetnie nadaje się do produkcji sera i jogurtu.