
Alpaka (lama pacos)
Występowanie
Wywodzą się z Ameryki południowej, głównie z Peru, Boliwii, Chile. Obecnie hodowane są również w Ameryce północnej i Europie. Ponad połowa światowej populacji alpak znajduje się w Peru i liczy aż 3,3 mln zwierząt.
Charakterystyka
Są to ssaki parzystokopytne z rodziny wielbłądowatych. Osiągają około 128-151 cm długości, przy jednoczesnej wysokości w kłębie od 80 do 100 cm i masie ciała od 55 do 85kg. Mają bardzo zróżnicowane ubarwienie (aż 22 kolorów). Alpaki są niezwykle społeczne (tworzą rodzinne grupy, które składają się z dominującego samca, kilku samic i ich potomstwa).
Rozmnażanie
Samica osiąga dojrzałość płciową w wieku 1,5–2 lat. Ciąża trwa około 335 dni. Na świat przychodzi zazwyczaj jedno młode, nazywane cria. Średnia długość życia alpaki wynosi od 15 do 25 lat.
Odżywianie:
Głównym składnikiem diety alpak jest trawa, chętnie zjadają również zioła i liście krzewów.
Ciekawostki:
Wysokiej jakości, hipoalergiczna wełna alpak używana jest do produkcji pościeli, koców, poduszek, poncza, czapek, a także wysokiej jakości odzieży.
Dzięki swej wrażliwości i łagodnemu usposobieniu, są wykorzystywane w pracy z dziećmi, które cierpią na ADHD i porażenie mózgowe.